Gerealiseerde projecten en referenties

Bakoven

56. bakoven

Luchtafvoer bij Lamb Weston Meijer te Kruiningen

De grootste aardappelverwerkende unit van Europa staat in Kruiningen, Zeeland. Lamb Weston Meijer verwerkt hier verse aardappelen tot kant en klare frituurprodukten, o.a. voor de grootste fast-food ketens in de wereld.

Binnen de snij-afdeling van de frietfabriek bevinden zich 5 produktie-lijnen, waarop ten gunste van de arbeidsomstandigheden afzuigkappen zijn aangebracht. Per produktielijn zijn 2 grote roestvrijstalen afzuigkappen aangebracht als onderdeel van de produktielijn zelf. De wens van Lamb Weston / Meijer luidde dat de afvoerluchtstroom van de 10 afzuigkappen door middel van één centrale afzuigventilator in de atmosfeer moet worden gebracht.

Bovema heeft deze wens vertaald in een kunststof afzuigsysteem (volgens HACCP). Daarbij zijn de 10 afzuigkappen bovendaks aangesloten op één hoofdkanaal van 1 meter in diameter. Dit hoofdkanaal sluit vervolgens aan op een centrale centrifugaalventilator in een omkasting.

Het gehele kanaalwerk en de omkasting van de afzuigventilator is daarbij vervaardigd uit kunststof HDPE; de enorme hoeveelheid aan werktuigkundige installaties bij Lamb Weston / Meijer resulteert namelijk in de eis dat alle onderhoud zo eenvoudig en snel mogelijk uitgevoerd moet kunnen worden. De afvoerluchtstroom bevat in dit geval veel vervuilingen in de vorm van bijvoorbeeld vet-concentraties en condensaat.

Het afzuigsysteem vervaardigd uit HDPE kenmerkt zich door enorm gladde oppervlakken, waardoor genoemde vervuilingen niet de kans krijgen zich te hechten aan de binnenzijdes van het afzuigsysteem. Het onderhoud wordt daardoor tot een minimum beperkt. Het onderhoud dat toch nog gepleegd moet worden is zeer eenvoudig door de gladde oppervlakken, maar ook door de makkelijke toegankelijkheid van de omkasting van de ventilator door afneembare zijpanelen.

Antwoord op uw vragen?

Neem contact op

Persoonlijk gesprek?

Maak een afspraak Offerte aanvragen